Vliegtuigdrama toch door raket

Het Russische vliegtuig dat gisteren is neergestort, is zeer waarschijnlijk door een bizarre vergissing van het Oekraïensche leger neergeschoten. Onder de passagiers was ook een persoon uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, aldus NTV een tv-zender.

"Gezien de recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten is een terroristische aanslag voor ons de eerste versie", aldus het hoofd van de FSB (de vroegere KGB) Nikolaj Patroesjev. Een andere oorzaak, technisch falen van het tien jaar oude toestel, van welk type er in de voormalige Sovjet-Unie nog ruim negenhonderd vliegen, is eveneens niet uitgesloten.

De Oekraïne regering ontkent in alle toonaarden: "Alle raketten hebben een veiligheidssysteem, waarbij het projectiel zichzelf vernietigt zodra het van zijn koers af raakt", aldus de Oekraïense minister van Defensie, Aleksandr Koezmoek.

Volgens Pavel Felgenhauer, de defensiespecialist van Rusland werd de militaire oefening gevolgd door zowel Oekraïense als Russische fregatten. "Het is zeer wel mogelijk dat vanaf daar projectielen zijn afgeschoten." Hij gaf toe dat de Oekraïense raketten weliswaar een zelfvernietigingsconstructie hebben, "maar dat deze meestal niet werkt". Ten tijde van de Sovjet-Unie zou volgens hem een soortgelijke blunder, waarbij een personenvliegtuig betrokken was, hebben plaatsgevonden boven de Oeral.