Nieuw sterrenstelsel ontdekt

Realzm en _Administr8or_ hadden ons via de newssubmit te melden dat een team Amerikaanse, Nederlandse en Franse astronomen een nieuw sterrenstelsel heeft ontdekt.

Het zou gaan om een babystelsel dat relatief kort na de oerknal ontstaan is en op een afstand van 13,4 miljard lichtjaren staat.

Volgens astronoom Kuijken van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen kan er door deze ontdekking gekeken worden naar de bouwstenen van de eerste sterrenstelsels. Uit het babystelsel valt op te maken hoe de eerste generatie sterren zich vormden. "Je kijkt als het ware diep in de tijd terug naar iets wat 13,4 miljard jaar oud is. Het beeld bereikt ons nu pas.'' Het sterrenstelsel bedraagt slechts een half procent van de grootte van ons eigen sterrenstelsel. De massa ervan bedraagt een miljoen maal die van de zon.

Voor het doen van de ontdekking werd gebruik gemaakt van de bekende Hubble ruimtetelescoop en de tien meter grote Keck-telescoop. Kuijken verwacht de komende jaren nog meer van deze bouwstenen te ontdekken, omdat steeds geavanceerdere technieken toegepast kunnen worden. De bedoeling is in 2009 een nieuwe ruimtetelescoop te lanceren om de oudere en kleine sterrenstelsels te kunnen waarnemen.