Bolkestein onder vuur na islam-uitlatingen

De christen-democratische EVP in het Europees Parlement heeft kritiek op uitlatingen van eurocommissaris Bolkestein over de islam. Ze wil dat hij zich verantwoordt voor de fractievoorzitters. EVP-voorzitter Pöttering heeft dat woensdag gezegd.

Dinsdag ontstond al commotie over de uitlatingen van Bolkestein in een vraaggesprek met de Volkskrant. De Belgische europarlementariër Staes, die deel uitmaakt van de fractie van de Groenen, eiste zijn aftreden. Hij leek echter weinig bijval te krijgen. Europarlementariër Lagendijk van GroenLinks distantieerde zich weliswaar inhoudelijk van Bolkestein, maar vond niet dat die politiek buiten zijn boekje was gegaan.

Bolkestein hekelde onder meer ,,de wrok tegen het westen'' die volgens hem een groot deel van de islamitische wereld beheerst. Opmerkingen van deze strekking heeft hij in het verleden al diverse keren gemaakt. Ook zei hij, in reactie op de VN-conferentie over racisme in Durban, dat hij geen excuses wil aanbieden voor de slavernij, omdat hij ,,nooit een slaaf gehad'' heeft.

Pöttering zei woensdag dat de opmerkingen van Bolkestein hem ,,niet passen''.