Stof van DSM zorgt voor 'slimmere' babies

DSM heeft een stof ontwikkeld die zorgt voor "slimmere" babies. Het gaat om een natuurlijk vetzuur in de moedermelk, arachidonzuur of AA, dat de groei van het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de hersenen bevordert. Het chemisch- en biotechnologisch bedrijf kan dat zuur in poedervorm produceren voor moeders die zelf geen borstvoeding geven.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnwaakhond FDA heeft babyvoeding met AA inmiddels als veilig bestempeld. Dat betekent dat nu niet alleen de Europese, maar ook de Amerikaanse markt open ligt. DSM zei dinsdag in het Italiaanse Bergamo uit te gaan van een afzetmarkt van 30 miljoen euro per jaar, aldus woordvoerder J. van Haastrecht van DSM Food Specialties.

AA wordt via een schimmel op grote schaal geproduceerd. Het bedrijf onderzoekt of het door een natuurlijk proces ontwikkelde zuur ook toepasbaar is op andere terreinen. Zalmkwekers gebruiken het bijvoorbeeld al omdat het de sterfte van jonge vis tegengaat. Katten krijgen er een glanzender vacht van. Deze uitbreiding van de afzet kan het bedrijf nog niet in euro's uitdrukken.