Hoofdverdachten 'Tortuurbende' voor rechter

In Alkmaar is gisteren de rechtszaak begonnen tegen hoofdverdachten van de beruchte "Tortuur-bende" uit Egmond. Eerder werden al een tiental 'leden' veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 1 tot 9 jaar.

De twee verdachten die nu terecht staan, de 31-jarige Steef van de M. en de 26-jarige Willem G. worden buiten een aantal gewelddadige overvallen ook verdacht van de moord op Willem Wijker, eigenaar van restaurant 't Woud aan de weg tussen Egmond a/d Hoef en Bergen. In de nacht van 30 april op 1 mei 2000, werd hij in de woning boven zijn gasterij 't Woud gedood door inbrekers die hij kort tevoren betrapte. De daders zijn gevlucht en zouden onder meer een witte bestelwagen hebben gebruikt.

Gisteren werd ex-bendelid Dave B. (31) uit Heiloo als getuige gehoord. Hetgeen gelijk leidde tot een beschuldiging van meineed aan zijn adres van de advocaten van de verdachten. Dave B. heeft tot nu toe volgehouden dat Willem G. op 30 april tot half twaalf 's avonds bij hem was, zijn vuurwapen bij zich had en werd opgehaald door een witte Opel Combo, bestuurd door Steef van de M. De in Castricum woonachtige verdachten zouden bovendien Nike Air Turbulence hebben gedragen, exclusieve sportschoenen waarvan sporen zijn aangetroffen in Wijkers woning. (opvallend detail is dat Dave B. hetzelfde schoeisel bezat destijds).
Over de dag van de moord zei de getuige nú ineens ook dat hij 's morgens tegen een uur of tien bezoek had gekregen van schoolvriend Cor van B. Ze hadden gelezen dat er iemand was 'vermoord' in de buurt. Dave B.: ,,Ik zag aan Cor dat hij ergens mee zat. Tijdens de wandeling met mijn hond kwam het er uit. Steef en Willem waren die nacht bij hem geweest. Ze hadden hem gevraagd om kleding.'' Vervolgens waren op 1 mei, aldus de getuige, Willem en Steef binnengekomen. Met 'een nieuw outfitje' en nieuwe sportschoenen. Daarnaar gevraagd, had Willem Dave toegebeten dat hij niet zo nieuwsgierig moest zijn. Toen de getuige enkele weken later het tv-programma 'Opsporing verzocht' zag, waarin melding werd gemaakt van de zoektocht naar een witte Ford Courier, wist Dave B. het zeker; zijn vrienden waren de moordenaars van Wijker.

De verdediging staat op het horen van de naar het buitenland uitgeweken Cor van B. Deze zegt in opdracht van Willem en Steef de kleding en de wapens te hebben gedumpt in het Noordhollands Kanaal. Zeker na de laatste variant van B.'s relaas is de komst van deze getuige cruciaal. De rechters gingen daarmee akkoord. Later deze week wordt bekend wanneer het proces-'t Woud wordt voortgezet. De Alkmaarse rechtbank bepaalt dinsdag in de middag of de 31-jarige Dave B. meineed heeft gepleegd in de affaire 't Woud.

Tijdens de rechtszitting werd ook duidelijk dat getuige Dave B, zelf veroordeeld tot 3 jaar celstraf, hevig is bedreigd om niet te getuigen. Ook zijn ex vriendin en ouders hebben dreigbrieven ontvangen, zelfs zijn 4-jarige zoontje zou niet veilig zijn wanneer B. belastende verklaringen zou afleggen. Vandaar dat Dave B. alleen wilde getuige als hij de hoofdverdachten niet hoefde te zien.

De tortuurbende bestaat volgens justitie uit een groep van ongeveer 30 tot 40 mensen die Egmond als standplaats hebben. Of de verdachten wonen er, of ze hebben er gewoond, of ze verblijven er zeer regelmatig. De naam "Tortuur" is door justitie gegeven vanwege de enorme ''pijniging'' die de groep in Noord-Holland Noord de maatschappij toebracht door de vele overvallen. Ook afvallige leden werden altijd hard aangepakt.