Openbare WC's niet erg schoon

De openbare toiletten in Nederland zijn over het algemeen verre van hygiënisch. Op een warme zomerdag een openbaar toilet bezoeken is een onfrisse aangelegenheid. Slechts een op de acht onderzochte toiletten in cafés, ziekenhuizen en tankstations bleek werkelijk schoon.

Een team van het vakblad voor de schoonmaakbranche onderzocht 150 openbare wc's in het land waarbij vooral gekeken werd naar de bacteriologische vervuiling. De inspectie was tijdens tropische zomerdagen in augustus.

De damestoiletten kwamen bij het onderzoek beduidend beter uit de bus dan de heren-wc's. Een op de zes vrouwen heeft kans een schone wc aan te treffen in een openbaar gebouw. Bij mannen is die kans een op twaalf.

Bacteriën voelen zich vooral thuis op de toiletbril. Van de onderzochte zittingen bleek 49 procent verontreinigd te zijn. Ook de knop van de kraan bleek vaak (44 procent) niet fris.

Tijdens dezelfde onderzoek vorig jaar bleken zes op de tien wc's niet schoon. Het onderzoek werd verricht iov van het vakblad Service Management.