Internet staat op de kaart

Iedereen weet welke wegen er lopen van Den Haag naar Amsterdam, maar hoe de wegen lopen tussen denhaag.nl en amsterdam.nl is voor de meeste een raadsel.

Maar na jaren van hard werken is er uiteindelijk een boek met kaarten hierin van de cyberspace. The Atlas of Cyberspace, zoals dit boek heet, is geschreven door een aantal Britse academici en bevat om en nabij 300 tekeningen waaronder een ruwe schets van het Arpa-net in 1969 en aan de andere kant een wild laser patroon van dataverkeer op een website.

"Eigenlijk", zegt Martin Dodge mede auteur van het boek, "kun je de mooiste afbeeldingen uitprinten of kopiëren en ophangen aan je muur."

Kortom de conclusie is nog steeds dat er geen ultieme map bestaat van de cyberspace, eentje die alle vertrek- een aankomstpunten en de wegen hiertussen weergeeft. Martin Dodge zegt dan ook: "We zijn nog steeds op zoek naar een soort wegenkaart voor internet of een mooie Mercatorprojectie van het web. Maar we zijn ook nog lang niet klaar, het Internet wacht nog op ons om getekend te worden."