'Moskee leidt tot verloedering in de wijk'

TheOne had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De bouw van een moskee in een woonwijk leidt tot verloedering van de buurt en provocatie van christelijke gelovigen. Ontwrichting van de samenleving is het gevolg. Dat heeft Edenaar K. Hilberink in een open brief aan zijn buurtgenoten in de wijk Steinwijk geschreven. Hilberink zegt namens velen in de buurt te spreken.

De gemeente Ede wil toestemming geven voor de nieuwbouw van de moskee op een braakliggend terrein. De bestaande moskee in Ede voldoet niet meer. Volgens Hilberink is er sprake van "rechtstreekse provocatie" door het gemeentebestuur.

Een moskee hoort niet thuis in een wijk waar uitsluitend religieuzen met een christelijke achtergrond wonen, meent de Edenaar in zijn brief. Door de komst van een moskee ontstaat een "concentratie van moslims" rond het gebouw.

De islamitische kerkgangers zorgen volgens Hilberink ook nog eens voor parkeeroverlast in de wijk, uitsluitend bewoond door kerkelijke en niet-kerkelijke christenen en ongelovigen. Dat roept eerder weerstand dan integratie op, schrijft hij. De Edenaar wil namens de Steinwijk collectief bezwaar maken tegen de komst van de moskee bij de gemeente, ook al vanwege verwachte waardedaling van de woningen. Hilberink vindt dat de moskee naast het gemeentehuis gebouwd moet worden.

Enkele wijkbewoners hebben maandag afstand genomen van de brief van hun buurtgenoot. Volgens de Steinwijkers is de brief een "verkapte vorm van discriminatie." Zij menen dat de bouw van een moskee juist een symbool van tolerantie is en wijzen er op dat er geen bezwaren zijn gemaakt tegen de recente nieuwbouw van een christelijke kerk aan dezelfde laan. Hilberink was maandag niet bereikbaar voor commentaar. Hij is volgens zijn vrouw twee weken op vakantie.

De politie in Ede bekijkt of er in de huis-aan-huis verspreide brief strafbare uitlatingen staan. De politie is volgens een woordvoerder ook nog steeds bezig met het onderzoek naar voor moslims beledigende pamfletten en posters, die enkele weken geleden in Ede opdoken na de aanslagen in de Verenigde Staten. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.