Bommelding bij Zwarte Markt eigenaar

De verkeerschaos die gisteren plaatsvond in het Noord-Hollandse Bergen blijkt het gevolg van een bommelding aan het adres van Bart van Kampen, oprichter van de Beverwijkse Zwarte Markt. Daardoor had de politie de Eeuwigelaan in Bergen gistermiddag urenlang afgezet. Ook werd een aantal woningen ontruimd. Het verkeer in de wijde omgeving raakte ontregeld. De Bergense bommelding is er slechts een van de vele die zijn gepleegd sinds de aanslagen in de VS op 11 september.

zaterdag al bommelding op Zwarte Markt

In Bergen werd geen bom aangetroffen in villa 'Westerwolde' van Van Kampen. De bommelding werd per telefoon gedaan bij de politie. Van Kampen was zelf niet in zijn villa. Wel verbleven daar logés. Volgens de politie was er zaterdag ook al bij de Beverwijkse Zwarte Markt, waar veel Turken en Marokkanen handel drijven, per telefoon gedreigd met een bomaanslag. Een woordvoerster van de markt bevestigt dat. ,,Na intensief overleg met politie en justitie is besloten de markt gewoon door te laten gaan. Dat mensen lol hebben in dit soort dreigementen is niet te snappen. Als je op de markt ziet hoe al die verschillende culturen elkaar ontmoeten en met elkaar omgaan. Daar moet je blij mee zijn.''

De politie is terughoudend met berichtgeving over de bommeldingen die in aantal sterk zijn toegenomen. Politiewoordvoerder P. van der Heijden vindt alle aandacht voor bommelders 'te veel'. Hij wil zeker niet spreken van een grap.