Brand bij Zaanse moskee op tijd ontdekt

Adnan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de Sultan Ahmed moskee in Zaanstad is zondagochtend een poging tot brandstichting gedaan. Bestuursleden troffen een beginnend brandje aan. De brandweer was snel ter plaatse waardoor de schade uiteindelijk beperkt bleef tot brandplekken aan de buitenkant en twee gesprongen ramen.
De technische recherche heeft meteen een onderzoek ingesteld. Hoe de brand is aangestoken is nog niet duidelijk.

De omwonenden van het gebouw zijn geschokt door de gebeurtenis. De politie heeft het toezicht bij de moskee, de grootste van Nederland, verscherpt.

Brandstichting bij Tankstation

Bij een tankstation in Zwolle is zondagochtend vroeg brand gesticht. Op een raam van het pand aan de Van Wevelinkhovenstraat is een racistische tekst geschreven, waarin in het Duits wordt opgeroepen alle moslims het land uit te zetten.

Dat heeft eigenaar I. Yildirim van het pompstation bevestigd. Niemand raakte gewond. De eigenaar vermoedt dat de brand is gesticht met een molotovcocktail, die door de brievenbus van de winkel naar binnen is gegooid.

Yildirim, eigenaar van vijf tankstations in Zwolle, is dertig jaar geleden vanuit Turkije naar Nederland gekomen. ,,Ik voel me 100 procent Zwollenaar en vind de aanslagen in Amerika net als iedere Nederlander heel erg. Ik mag dan moslim zijn, ik hoor niet bij de club die achter de aanslagen zit. Dit heeft mijn gezin niet verdiend.''

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de brandstichting en wil geen commentaar geven. Het schadebedrag is nog onbekend.