Anti-nieuwe oorlog demonstratie A'dam

Op de Dam hebben zich zondagmiddag enkele duizenden deelnemers verzameld voor de landelijke manifestatie tegen mogelijke Amerikaanse militaire acties in Afghanistan. De manifestatie wordt door het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' gehouden.

Aan de manifestatie doen tientallen partijen en organisaties mee, waaronder Humanistisch Verbond, Oecumenisch Vredesforum van Europese Katholieken, Akties tegen Kernwapens, diverse Arabische en Turkse verenigingen en tientallen vredes- en solidariteitsgroepen. Naast toespraken zijn er optredens van onder meer een Marokkaanse band en diverse protestzangers. Voor de slachtoffers van de aanslagen in de VS wordt een minuut stilte in acht genomen.
Het Platform ziet de landelijke manifestatie als eerste in een reeks van bijeenkomsten en vredesdemonstraties.

De betogers zijn tegen terrorisme en veroordelen de aanslagen in de VS. Maar ook zijn ze tegen militaire escalatie van het conflict, waarbij nog veel meer onschuldige slachtoffers kunnen vallen en dat er inmiddels toe geleid heeft dat tienduizenden Afghanen op de vlucht zijn geslagen. Daarnaast veroordelen de demonstranten het toenemend racisme in de samenleving dat zich vooral richt tegen moslims of anderen die als zodanig worden gezien.