'Binnen 48 uur aanvallen op Afghanistan'

peenhaar en Ettepet hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikaanse en Britse troepen zullen binnen twee dagen beginnen met verwoestende luchtaanvallen op bases van de terrorist Osama bin Laden in Afghanistan en militaire doelen van de Taliban. Dit meldt de Britse krant The Observer zondag.

The Observer baseert zich op Britse en Amerikaanse veiligheidsbronnen. De aanvallen zouden zelfs al zondag kunnen beginnen.

De operaties zullen vermoedelijk worden uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen en helikopters vanaf vliegdekschepen in de Arabische Zee. Het doel is om Bin Laden en zijn volgelingen zo snel mogelijk uit te schakelen, en het terrein voor te bereiden op acties van grondtroepen. De Russische inlichtingendienst heeft volgens The Observer zaterdag de preciese lokatie van de bases van Bin Laden aan de Verenigde Staten doorgegeven.

The Observer zegt verder zaterdag een geheim rapport in handen te hebben gekregen van de inlichtingendienst van een Arabische staat die Bin Laden al langer volgt. Uit het rapport zou blijken dat zeker een van de daders van de aanslagen in de VS op 11 september getraind is in een kamp van Bin Laden in Afghanistan.

Oorlogsschepen opgesteld

Meer dan veertig Amerikaanse en Britse oorlogsschepen hebben zich opgesteld in de Perzische Golf en de Golf van Oman in verband met een eventuele tegenaanval. Dit heeft een Iraanse marine-commandant zondag verklaard aan het Iraanse persbureau IRNA.

,,21 Schepen bevinden zich op de scheiding van de Perzische Golf en de Golf van Oman. Twintig anderen liggen in de Golf van Oman'', aldus de marine-commandant. Volgens hem liggen er in de Pakistaanse wateren nog twee Amerikaanse vliegdekschepen.

Volgens de autoriteiten van het Suez-kanaal zijn er in totaal 24 Britse schepen en twee onderzeeërs sinds midden september door het Suez-kanaal gevaren.