Demonstranten steken ambassade VS in brand

In Kabul zijn tienduizenden Afghanen de straat opgegaan voor een anti-Amerikaanse demonstratie. Zulke betogingen worden dagelijks in de hoofdstad van Afghanistan gehouden, maar nog nooit deden er zoveel mensen aan mee. Meestal komen niet meer dan enkele honderden demonstranten opdagen. De demonstranten zouden de voormalige Amerikaanse ambassade in brand hebben gestoken. Het gebouw staat al lang leeg: de Verenigde Staten onderhouden geen diplomatieke banden met de Taliban.

Bij de betoging werden leuzen geroepen tegen de Amerikaanse president Bush en tegen de vroegere Afghaanse koning Zahir Shah. Die werd in 1973 uit Afghanistan verdreven en woont nu in ballingschap in Rome. De afgelopen dagen is er op gezinspeeld dat de ex-koning een overgangsregering zou kunnen gaan leiden, zodra het fundamentalistische Taliban-regime is gevallen.

Verzet
In de Panshir Vallei in het noorden van Afganistan probeert het verenigd verzet, de Noordelijke Alliantie, posities te veroveren op de Taliban. Het verzet was gisteren bezig met het voorbereiden van een grootscheepse aanval op Kabul, de hoofdstad van Afganistan. Het verzet wil de aanval op Kabul doorzetten ongeacht of er wel of geen militaire steun komt van de Verenigde Staten.

President Bush wil dat de Afghanen in opstand komen tegen het regime van de Taliban. Met deze oproep heeft de Amerikaanse leider voor irritatie gezorgd bij Pakistan.

Het front is nu ruim 30 kilometer ten noorden van Kabul. Internationale humanitaire organisaties maken zich op, om miljoenen Afganen die op de vlucht zijn geslagen, hulp te verlenen. Het zenden van voedsel naar het noorden en het westen van Afghanistan zal zo snel mogelijk worden hervat. In die gebieden zijn enige honderdduizenden hongerige mensen. De voedselhulp wordt overgevlogen vanaf bases in Turkmenistan en Tadzjikistan. De hulp zal naar gebieden worden gestuurd waar de veiligheidssituatie relatief stabiel is en waar transport beschikbaar is.

Op 12 september moest de hulpverlening worden gestaakt. De Taliban dreigde toen alle buitenlandse hulpverleners die een computer of radio gebruikten, te executeren.