EC voetbal: Winst Roda, afgang Feyenoord

Roda JC heeft de tweede ronde bereikt van de UEFA Cup. Nadat thuis met 3-0 van Fylkir was gewonnen, werd op IJsland in een duel dat ook schriftelijk afgedaan had kunnen worden, met 3-1 gewonnen.

Er was in het bijna lege stadion weinig dat de Limburgers kon inspireren. Pas de eerste goal, na slordig verdedigen, zette Roda even aan tot daden. De gelijkmaker, na doorzetten van Zafarin, volgde snel.

Daarna had de thuisploeg een overwicht, maar scoorde Roda. Berglund kon intikken na goed werk van Zafarin.Anastasiou had kort voor tijd met een knap balletje in de kruising ook succes. "Niet best", gaf Luijpers toe. "De spirit was er niet, je begint ook met een 3-0 voorsprong.

Feyenoord

Feyenoord is in zijn tweede wedstrijd in de Champions League uit bij Sparta Praag tegen een gevoelige 4-0 nederlaag aangelopen.

Feyenoord begon redelijk, maar bleek al snel kwetsbaar achterin. De Tsjechische aanval kreeg te veel ruimte, en met een doeltreffende aanval door het centrum werd dat optimaal uitgebuit. Na de 1-0 werden de Rotterdammers even overlopen, maar de ploeg toonde snel veerkracht.

De gelijkmaker leek aanstaande, tot Van Gobbel een fout met een overtreding in de 'zestien' herstelde. Het leverde hem zijn tweede gele kaart op en Sparta Praag een strafschop, waar keeper Zoetebier alleen nog zijn vingers tegen kreeg.

Na rust was het gehavende Feyenoord ondanks hard werken niet meer in staat de wedstrijd naar zich toe te trekken. Tomasson had de weg naar een gelijkspel nog kunnen wijzen, maar hij miste oog in oog met de Sparta-doelman.

Feyenoord bleef zoeken naar een treffer en zorgde voor dreiging. Het gevolg was echter voorspelbaar: ruimte achterin, die door de thuisploeg zeer efficient werd benut. Na nog twee Sparta-goals viel er geen eer meer te behalen.

"Ontgoocheld. We zijn afgebluft, zeker in de eerste helft", zei coach Van Marwijk. Dit heeft niks met tactiek te maken. Ze waren agressiever. En we geven ook goals amateuristisch weg."