Politie slaags met Kootwijkerbroekers

De politie in Barneveld is maandagmiddag slaags geraakt met een groep inwoners van Kootwijkerbroek. Een agente raakte in het gevecht een voortand kwijt. Twee mannen van 54 en 57 jaar uit het dorp zijn aangehouden.

Het is nog onduidelijk of de rel iets te maken heeft met de financiële afwikkeling van de mond- en klauwzeercrisis, waar de inwoners van Kootwijkerbroek zeer ontevreden over zijn. De Kootwijkerbroekers denken dat zij extra grote strafkortingen hebben gekregen omdat zij zich in april hevig verzetten tegen de ruimingen van vee. De boeren willen een vergoeding van de gemeente Barneveld, waar Kootwijkerbroek bij hoort.

Kraanwagen

Onbekenden parkeerden maandagmorgen een grote kraanwagen op het plein voor het gemeentehuis van Barneveld. Aan het eind van de morgen wilde de politie die kraan in beslag nemen. Een ambtenaar reed met de kraanwagen naar de gemeentewerf, maar werd onderweg klemgereden. Daarop stapte deze ambtenaar uit. Een nog onbekende man reed met het voertuig weg.

De gemeente waarschuwde de politie, die de kraanwagen in Kootwijkerbroek weer zag staan. Niemand van de ongeveer vijftien mannen die bij de kraan stonden wilde zeggen wie de eigenaar was. Toen de politie het gevaarte alsnog in beslag wilde nemen probeerde een van de mannen ermee weg te rijden. Agenten probeerden dat te verhinderen, waarna de groep aanviel.

Rake klappen

Volgens de politie zijn over en weer rake klappen gevallen. Agenten hebben hun wapenstok gebruikt toen hun vrouwelijke collega een harde klap in haar gezicht kreeg. Twee mannen zijn maandagmiddag al aangehouden. De politie onderzoekt de zaak verder.