Nieuw studiehuis op zijn vroegst in 2005

Een totale wijziging van zowelde havo- als vwo-examens kan onmogelijk eerder dan in 2005 worden ingevoerd. Kleinere aanpassingen aan het zogenoemde studiehuis (bovenbouw) van het voortgezet onderwijs kunnen wel twee jaar eerder plaatshebben.

Dat blijkt uit het advies van het Tweede Fase Adviespunt, dat staatssecretaris Adelmund van Onderwijs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zij maakt rond de jaarwisseling bekend hoe ze de organisatie van het studiehuis wil aanpassen. Het versnipperde, overladen lesprogramma vergt aanpassing en de werkdruk voor docenten moet omlaag.

Sinds de invoering van het studiehuis twee jaar geleden heeft Adelmund het programma al tweemaal verlicht. Vorig jaar nam ze een aantal tijdelijke maatregelen. Zo kregen praktische opdrachten en werkstukken bijvoorbeeld minder gewicht. Deze ingrepen gelden nog tot 2003. Dan moet er een structurele oplossing zijn.

Adelmund denkt daarbij aan "een herordening van de structuur van vakken en deelvakken en vereenvoudiging van de examens". Het Tweede Fase Adviespunt geeft aan dat in 2003 alleen sprake kan zijn van "klein onderhoud". Hierbij zouden vooral de knelpunten bij een aantal vakken kunnen worden aangepakt. Zo vinden veel scholieren wiskunde te zwaar en is men ontevreden over de manier waarop vreemde talen worden onderwezen.

Er is echter ook onvrede over het keurslijf van de keuzeprofielen en het te brede programma. Dit kan pas in 2005 helemaal worden omgegooid. Als er een gloednieuw programma en bijbehorende boeken moeten komen, duurt een ommezwaai zelfs nog een of twee jaar langer.

Ook leerlingen in het studiehuis voelen vaak een hoge werkdruk, omdat ze het gevoel hebben nooit klaar te zijn. Ze klagen vooral over de gebrekkige afstemming tussen vakdocenten. Ook vinden ze dat het zelfstandig werken en leren niet van de grond komt. Dit was juist een belangrijk doel van het studiehuis. De aansluiting met het hoger onderwijs moest erdoor verbeteren.