Indonesische moslims jagen op Amerikanen

Radicale moslims hebben op het Indonesische eiland Java hotels doorzocht op zoek naar Amerikaanse burgers en andere westerse toeristen. Het doel was om de buitenlanders het land uit te jagen. Volgens een politiewoordvoerder hebben zo'n 100 leden van enkele islamitische organisaties meegedaan aan acties in het vakantieoord Solo.

De politiecommandant van Solo, oftewel Surakarta, zei dat de leider van een radicale moslimgroepering, Laskar Jundullah, inmiddels is opgepakt en wordt verhoord. De organisaties zijn opgedragen met hun acties te stoppen.

In de hoofdstad Jakarta posten enkele honderden politiemensen en scherpschutters bij Amerikaanse gebouwen. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld.

Het Japanse persbureau Kyodo meldde al eerder dat leden van de zogenoemde 'Macht tegen Amerikaans terrorisme' de internationale luchthaven Adi Sumarmo en 5 hotels binnendrongen om het personeel te dwingen informatie over buitenlanders te geven. Een woordvoerder van de groepen zei dat als de VS Afghanistan aanvallen, alle Amerikanen uit Indonesië moeten vertrekken.