Berging Koersk uitgesteld

De berging van de gezonken kernonderzeeër Koersk is twee tot drie dagen uitgesteld. De vertraging is te wijten aan brokstukken die zich bij de romp van de Koersk bevinden.

Zondag zijn duikers opnieuw naar de Koersk afgedaald voor het installeren van een aantal pluggen in de wanden. Daaraan komen de 26 grijpers waarmee de onderzeeër omhoog wordt getakeld. Die operatie verloopt met enige vertraging, aldus hijs- en transportbedrijf Mammoet. Bij de Koersk liggen allerlei wrakstukken van de explosie. Die moeten nu eerst worden verwijderd om de kabels later vrij baan te kunnen geven.

Het uitstel brengt de kritische grens van de bergingsoperatie gevaarlijk dichtbij. Het weer op de Barentszzee kan na september snel verslechteren en de operatie onmogelijk maken. Zondag was al sprake van de eerste sneeuwval op zee. Het weer voor de komende dagen lijkt goed te worden. De berging wordt nu voorzien voor vrijdag of zaterdag.

De Koersk verging een jaar geleden met 118 man aan boord. Geen van hen overleefde het ongeluk en de meeste lichamen zijn nog aan boord. De onderzeeër ligt op 108 meter diepte in het ijskoude water van de Barentszzee.