VRT niet bang voor ''Media-actie'' Vlaams Blok

De Vlaamse Radio & TV (VRT) vaardigt geen extra richtlijnen uit om te vermijden dat Vlaams Blok-aanhangers in de programma's van de openbare omroep inbreken om te protesteren tegen het ,,boycotten'' van de extreem-rechtse partij in de media.

Gisteren lekte uit dat Vlaams Blok-kamerlid Francis Van den Eynde in een brief de leden en sympathisanten oproept om de mediaboycot tegen het Vlaams Blok openlijk aan te klagen. ,,Elk radio- of televisieprogramma waarin u als kijker of luisteraar rechtstreeks in de ether komt, is hiervoor geschikt'', schreef Van den Eynde. En hij voegde er nog enkele praktische tips bij om de kans op succes te verhogen.

Filteren

,,Alle telefonische oproepen die bij een interactief programma binnenlopen, komen eerst bij een redacteur terecht'', zegt radiowoordvoerder Paul De Meulder. ,,De oproepen worden dus sowieso al gefilterd. En als ze toch in de uitzending geraken, rekenen we op de alertheid en het gezond verstand van de presentator om het gesprek op de juiste manier te behandelen. We zijn ervan overtuigd dat elke afwijkende boodschap zeer snel kan afgesloten worden. Door het krantenbericht zijn de redacties en de presentatoren bovendien gewaarschuwd en zullen ze ongetwijfeld extra waakzaam zijn. We hoeven dan ook geen extra maatregelen te nemen.''

Voor televisie wordt dezelfde redenering gevolgd. ,,Het probleem is niet nieuw'', zegt Luc Van der Borght, woordvoerder van gedelegeerd bestuurder Bert De Graeve. ,,En het beperkt zich ook niet tot het Vlaams Blok. Er zijn allerlei groeperingen die proberen in programma's in te breken om hun standpunten te ventileren.''

Bert De Graeve heeft dat al aan den lijve ondervonden. Toen hij te gast was in het Radio 1-programma Groot gelijk is een Vlaams Blokker erin geslaagd in de ether te komen, zij het maar heel eventjes. Want van zodra hij zijn ,,propaganda'' begon te verkopen, werd hij beleefd maar kordaat de mond gesnoerd. Luc Van der Borght heeft overigens niet de indruk dat de VRT-redacteurs en -presentatoren meer belaagd worden dan vroeger.
--


In Nederland heeft Radio 538 wel eens een dergelijke actie gevoerd. Zij het met een ander doel: "538 moet in de ether", moest er dan gezegd worden.