'America: A Tribute To Heroes'

Tientallen sterren uit de amusementswereld hebben zich vrijdagavond (Amerikaanse tijd) ingezet voor een benefietuitzending van de Amerikaanse televisie. De opbrengst van 'America: A Tribute To Heroes' is bestemd voor de slachtoffers van de aanslagen van vorige week in de Verenigde Staten, of voor hun nabestaanden.

De artiesten traden op, hielden een korte toespraak of bemanden de telefoons waar mensen met hun giften terecht konden. De twee uur durende ingetogen uitzending werd via duizenden radio- en tv-stations over de hele wereld uitgezonden, ook in Nederland. Alleen al in de Verenigde Staten was het programma via 31 tv-kanalen en via meer dan 8000 radiozenders te volgen. Het benefietprogramma kwam vanaf (geheime) locaties in New York en Los Angeles.

Kort na de uitzending waren al toezeggingen binnen voor in totaal 116 miljoen dollar. De telefoonlijnen en een speciale internetsite waarop de giften kunnen aangemeld, blijven tot zaterdagavond 19.00 uur New-Yorktijd (01.00 uur Ned. tijd zondagochtend) open.

Brandweerlieden

Onder de sterren die bijdroegen aan de uitzending waren onder anderen de acteurs Kelsey Grammer, Al Pacino, Julia Roberts, Goldie Hawn, Clint Eastwood en Jack Nicholson. Er waren optredens van onder anderen Paul Simon, Stevie Wonder, Celine Dion, U2, Sting en Willie Nelson.

Ex-Beatle Paul McCartney zei eerder vrijdag dat hij bezig is met een benefietconcert waarvan de opbrengst gaat naar de Newyorkse brandweerlieden. Honderden leden van het brandweerkorps van New York kwamen om tijdens het reddingswerk direct na de aanslagen op het World Trade Center.