De ''bom'' voorspelling van Prince

Eergisteren meldden we hier, in dit bericht, al dat Ruud de wild in zijn radioprogramma op 3 FM een fragment van een ''bom voorspellende'' Prince had uitgezonden.

Nu kan je hier ook de mp3 van dat fragment downloaden (1.6 mb 96 kb/s)

Inmiddels is er ook een uitgebreider persbericht van verschenen:


Het is zaterdag 24 december 1998, zéér vroeg in de ochtend. Op het podium van de Utrechtse poptempel Tivoli staat de Amerikaanse popster Prince. Hij besluit het geheime concert met een bizarre boodschap: "Bin Laden, get ready to bomb! America, you better watch out! 2001!" (Bin Laden, maak je gereed om te bombarderen. Amerika, pas op! 2001!")

Waarschuwde Prince bijna drie jaar vóór de aanslagen op de Twin Towers voor bombardementen van Osama Bin Laden in 2001? Beschikt de popster over een héle goede glazen bol, had de uitroep iets te maken met de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in datzelfde jaar, óf wist Prince iets wat de FBI niet wist? Een bootleg (een illegaal opgenomen cd) van het concert circuleert al geruime tijd op internet, waar de cd ook besteld kan worden. Laatste nummer: 'Osama bin Laden Get Ready to Bomb - 2001: Also Sprach Zarathustra'.

Het cd'tje, in het bezit van vele Prince-fans, is uitgebracht op Sabotage Records, een anarchistisch platenmaatschappijtje dat in 1999 ter ziele ging. Diskjockey Ruud de Wild van het radioprogramma Ruud De Wild.nl kreeg een kopie van de cd in handen en liet het fragment dinsdag en woensdag horen in zijn programma. Muziekprogrammeur Willem van Zeeland van Tivoli was aanwezig bij het concert, maar kan zich de 'waarschuwing' van Prince niet voor de geest halen. Hij hoorde het fragment op de radio. "De boodschap was niet mis te verstaan, lijkt mij."

Het concert van Prince in Tivoli vond plaats nadat de veiligheidsdienst van de popster voor één avond de macht in de Utrechtse poptempel overnam. Na het concert dat hij gaf in de Prins van Oranjehal van de Jaarbeurs, toog hij met zijn gevolg naar het veel kleiner Tivoli. Daar hield de muzikant een afterparty. Als Prince wilde waarschuwen voor bombardementen in 2001, dan drong die bizarre boodschap in elk geval niet door tot het publiek van het feestje in Tivoli. Peter Bruyn, muziekrecensent, weet zich de uitroep aan het eind van het concert niet meer te herinneren. Had hij het wel gehoord, dan was waarschijnlijk nog geen belletje gaan rinkelen. "Weinig Nederlanders wisten toen, in 1998, wie Bin Laden was."

Dat was anders voor Amerikanen. Op 7 augustus 1998 waren Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia het doelwit van bloedige bomaanslagen. Hoofdverdachte: Osama bin Laden. Tweeënhalve week voor het concert van Prince in Utrecht zette de FBI vijf miljoen dollar op het hoofd van Bin Laden. De Amerikaanse kranten stonden er in die tijd bol van. Het blijft curieus, maar de uitroep van Prince zou dus heel goed ingegeven kunnen zijn door het nieuws. Vooral als blijkt dat de bombastische tonen die ingezet worden aan het eind van het concert afkomstig zijn van de soundtrack van Stanley Kubricks film '2001: A Space Odyssey'.

Bizar, maar het lijkt dat Prince het jaartal scandeerde als aankondiging van juist die klanken, de tonen van het nummer '2001: Also Sprach Zarathustra', een bewerking van een Strauss-compositie die in de film van Kubrick gebruikt wordt. Voor een telefoontje van de FBI hoeft de koninklijke popster dan ook niet te vrezen. Of is er toch meer aan de hand? Op de website waarop de FBI vijf miljoen dollar uitlooft voor tips die leiden tot de vangst van Bin Laden, staan ook verschillende bijnamen van de terrorist vermeld. Eén van die bijnamen is: Prince.