Justitie begint anonieme tiplijn

Justitie begint volgend jaar met een anonieme tiplijn waar burgers misdrijven kunnen melden. Een woordvoerder van minister Korthals van Justitie heeft dat plan donderdag bevestigd.

De lijn is bedoeld voor zowel ernstige misdrijven als terrorisme, moord, mishandeling, drugshandel en fraude als ook lichtere vormen van criminaliteit. Justitie wil met de tiplijn burgers direct betrekken bij de bestrijding van de zware criminaliteit.

Korthals begint volgend jaar met experimenten in de politieregio's Utrecht, Twente een IJsselland, waar burgers hun tip kwijt kunnen. De politie controleert de tips op bruikbaarheid. Volgens Justitie komt het vaak voor dat mensen kennis hebben van een misdrijf maar dat niet durven melden. Uit angst voor repressailles van criminelen, willen ze niet betrokken raken.

De tipgevers blijven anoniem. ,,Burgers kunnen via de telefoon op een laagdrempelige wijze hun informatie doorgeven'', zei Korthals in het RTL-Nieuws. ,,De informatie wordt bij de juiste instanties bekend, maar de tipgever blijft anoniem.''

Het idee voor de tiplijn komt uit het buitenland. Onder de naam Crime Stoppers is een dergelijke lijn in Groot-Brittannië al jaren succesvol.