Minister Herfkens woedend op Israel

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) is woedend over de vernieling maandagavond door het IsraŽlische leger van het bouwterrein voor een haven in de Gaza-strook. Herfkens vindt dat IsraŽl de miljoenenschade moet terugbetalen.

11 miljoen gulden Nederlands belastinggeld

,,Dit is een provocatie, een slag in mijn gezicht. Hier zit 11 miljoen gulden ontwikkelingsgeld van de Nederlandse belastingbetaler in. Dat is in ťťn nacht met de grond gelijk gemaakt. Het lijkt me dat IsraŽl die schade moet betalen'', zei Herfkens voor het Radio-1-journaal.

Ze heeft dinsdag de IsraŽlische ambassadeur gevraagd om uitleg. Ook Frankrijk heeft bij IsraŽl geprotesteerd tegen de opzettelijke vernielingen.

De haven wordt aangelegd even ten zuiden van Gaza-stad door onder meer de Nederlandse aannemer Ballast-Nedam. Op het terrein stonden enkele barakken, een groot bord over het project en een hek. Ook wapperden er Nederlandse en Franse vlaggen. De gebouwen, het hek en de Nederlandse vlag zijn vernield. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Het eigenlijke werk, het baggeren en de bouw van een havenhoofd en kademuren, was nog niet begonnen.

Premier Kok legde in 1996 de eerste steen. Sinds eind september 2000 ligt de aanleg echter stil. Twaalf medewerkers van beide aannemers hebben toen om veiligheidsredenen het land verlaten. Veertig mensen van de lokale staf bleven achter. Ballast Nedam praat binnenkort met de financiers en opdrachtgevers.