Kok nuanceert ''Nederland is in oorlog''

GroenLinks, SP en D66 zijn ongelukkig met de verklaring van premier Kok dat ook ons land de oorlog is verklaard. GL vroeg tijdens het debat van de Algemene Beschouwingen Kok voortaan meer te nuanceren.

Geen enkele fractie sprak onomwonden van oorlog. CDA-leider De Hoop Scheffer zei wel dat inzet van het Nederlandse leger "niet kan worden afgewezen". Een besluit kan volgens hem zelfs vallen zonder raadpleging van het parlement.

PvdA-leider Melkert zei dat "een nieuwe betekenis van het begrip oorlogvoering" aanvaard moet worden", maar "we moeten strijden met de middelen die passen bij de rechtsstaat". De VVD benadrukte dat Nederland trouw moet zijn aan de VS.

Kok nuanceert

Premier Kok verklaarde hierop dat Nederland niet in staat van oorlog is. "Het internationale terrorisme heeft vorige week de essentiele waarden van de vrije wereld, en dus ook ons de oorlog verklaard, en niet andersom."

Kok verduidelijkte zijn verklaring van maandag die als een oorlogsverklaring is opgevat. Kok wees erop dat in het Engels gesproken wordt van een "war on terrorism". Volgens hem kan dat het best worden vertaald als "een taaie strijd tegen het terrorisme".

Hij zei dat hij met zijn verklaring had willen waarschuwen dat hetgeen komt "dichtbij en ingrijpend kan zijn". Ook Kok benadrukte dat Nederlandse steun die aan militaire acties gegeven kan worden, zonder vooraf overleg met de Tweede Kamer kan worden gedaan.