4 jaar eis voor dodelijk ''dolletje''

Tegen Jan B. (20) uit Alkmaar is gisteren door de rechtbank in zijn woonplaats 4 jaar cel geëist. B. duwde in de nacht van 8 op 9 juni jongstleden een Eritrese man van 26, Jonas Gubeta, in het Noord Hollands Kanaal. Het slachtoffer verdronk binnen drie minuten.

De affaire leidde tot grote onrust in de Eritrese gemeenschap van ons land. B. is doodslag ten laste gelegd.
De eis tegen B., die was wezen stappen en circa 20 glazen bier had gedronken, had veel hoger uit kunnen vallen (maximaal 15 jaar). Maar officier van justitie Zetsma wilde rekening houden met het 'bijna smetteloze verleden' van de Alkmaarder.

De advocaat van de verdachte, J. de Goeij, betwistte de aanklacht wegens doodslag en vond het een mildere 'mishandeling met de dood tot gevolg', wat hooguit 3 jaar cel oplevert.
B. heeft steeds gezegd in blinde paniek weggevlucht te zijn voor de politie, die al vlak na het incident ter plaatse was. Maar inplaats eerst Jonas Gubeta te redden, zouden de agenten achter de Alkmaarder aan zijn gegaan. De politie wordt door advocaat De Goeij nalatigheid verweten.

Dolletje

Een daad van waanzin, van grote zinloosheid, van verwording van normen en waarden, zo noemde Officier van justitie C. Zetsma het gisteren bij de Alkmaarse rechtbank. Ze had ook grote moeite te begrijpen waarom de 26-jarige Jonas Gubeta in het Noordhollands Kanaal geduwd moest worden.

Gubeta was ook niet de eerste die B. 'uit een dolletje' in het water kieperde. Jan B. en zijn vriendenkring haalden onderling wel vaker zo'n geintje uit, nu dus met dodelijke afloop...