Nog niets bekend over uitlevering Bin Laden

Afghanistan heeft nog steeds niets besloten over het lot van Osama bin Laden. De vergadering daarover van de Oelema, de geestelijke raad van Afghanistan, is uitgesteld. De reden van het uitstel is dat nog niet alle raadsleden de hoofdstad Kabul hebben bereikt. Een Pakistaanse delegatie die het Taliban-bewind ervan wilde overtuigen dat uitlevering van Bin Laden noodzakelijk is om Amerikaanse vergeldingsacties tegen te gaan, is inmiddels teruggekeerd uit Afghanistan.

De Pakistaanse missie lijkt te zijn stukgelopen op de Afghaanse eis dat de schuld van Bin Laden wordt bewezen. "Wie er ook verantwoordelijk is voor deze daad, Osama bin Laden of een ander, wij zullen hem niet steunen", zei minister van Informatie Qudrutullah Jamal. "We hebben de Pakistani laten weten dat we bewijs moeten hebben dat Osama het heeft gedaan anders kunnen we hem niet opgeven."

De spirituele leider van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, heeft de raad van geestelijken gevraagd om de knoop over de terrorist Bin Laden door te hakken. De Taliban hebben al gezegd dat de beslissing van de Oelema's zal worden uitgevoerd, hoe die ook zal luiden.

De geestelijke raad van Afghanistan vormt het hoogste besluitvormende orgaan van het land. De raad komt alleen bijeen als er zeer belangrijke besluiten moeten worden genomen. De laatste keer was dat in 1979, nadat Russische troepen Afghanistan hadden bezet.

Bin Laden is volgens de Amerikanen de belangrijkste verdachte van de aanslagen in New York en Washington. Volgens een Pakistaanse regeringsfunctionaris zou de Taliban overwegen Bin Laden uit te leveren aan een ander land dan de VS.

De raadsleden kunnen maar moeilijknaar Kabul komen omdat Afghanistan een uitgestrekt is land met een zeer slechte infrastructuur. Voor zover die infrastructuur er al was, is die volledig vernietigd tijdens de oorlogen die het land de afgelopen decennia hebben geteisterd.