Zedenzaak onderofficieren voor rechter

Mogen militaire instructeurs een seksuele relatie aanknopen met leerlingen die aan hun zorg zijn toevertrouwd? Die vraag stond maandag centraal voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem tijdens een grote militaire zedenzaak.

Daarbij worden tien onderofficieren van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo verdacht van ontucht met in totaal 21 vrouwelijke soldaten. Zes van hen stonden maandag terecht. De overige vier moeten op 24 september voorkomen.

Volgens officier van justitie mr. I. Monsma hebben de instructeurs seksuele relaties aangeknoopt met leerlingen die aan hun gezag en hun waakzaamheid waren toevertrouwd en daarmee gehandeld in strijd met de wet. ,,Ook al was de seks veelal met instemming van de leerlingen en is er geen geweld gebruikt. Defensie kan de wet niet buiten spel zetten'' aldus de officier. Maar volgens de raadsman van zes verdachten, mr. B. Martens, hebben zijn cliënten geen strafbare feiten gepleegd. De leerlingen, allen onder de twintig jaar, stemden in met de seks en daarmee zijn de seksuele relaties volgens hem een privé-aangelegenheid.

Sfeer

In de zedenzaak werden tien onderofficieren en een officier aangehouden op verdenking van ontucht met vrouwelijke leerling-soldaten. De tien onderofficieren zijn allen instructeurs van de Algemene Militaire Opleiding bij het Schoolbataljon Centraal van de Koninklije Landmacht. Daar worden militaire basisopleidingen gegeven van twaalf weken aan grote groepen. ,,Uit de verklaringen van de leerlingen is de sfeer op deze school mij wel duidelijk geworden'', merkte de officier op. Vooral tijdens eindfeesten zouden zich veel seksuele incidenten hebben voorgedaan.

De zaak werd aan het rollen gebracht nadat een vrouwelijke militair een klacht had ingediend bij de commandant. Van de tien aangehouden militairen heeft een aantal bekend en een aantal zich beroepen op de zwijgplicht. Volgens de officier tilt justitie zwaar aan de zaak omdat deze vindt dat leerlingen gevrijwaard moeten worden van seksuele handelingen, zeker in een militaire omgeving waar de hiërarchische verhoudingen nogal scherp zijn.

Advocaat Martens zei dat slechts twee vrouwen aangifte hebben gedaan en dat de rest van de leerlingen geen enkele behoefte heeft om aangifte te doen. Hij verzocht de militaire kamer ,,om de sfeer van roddel en achterklap uit het dossier weg te halen'' door 28 getuigen, onder wie enkele leerlingen, te laten horen door de rechter-commissaris.

Uitspraak 1 oktober.