Ferme oorlogstaal van Bush

President Bush heeft in Camp David verklaard dat de VS in oorlog verkeert en dat Osama bin Laden in Afghanistan de hoofdverdachte is van de aanslagen. Hij zei dat Bin Laden niet moet denken dat hij onvindbaar is. We zullen de daders in hun holen vinden en uitroken, aldus de president.

Bush zei dat het een lang conflict zou worden en vroeg om geduld. "Het gaat ons niet om wraak maar om een antwoord op een barbaarse oorlogsverklaring. De daders hebben zelf gekozen voor hun vernietiging", aldus Bush.

Bush sprak voor een vergadering met zijn nationale veiligheidsadviseurs.

steun van de senaat

Na de Amerikaanse Senaat heeft ook het Huis van Afgevaardigden een resolutie aangenomen die president Bush volmacht geeft om "alle gepaste middelen" te gebruiken ter vergelding van de terroristische aanvallen op New York en Washington.

Het Huis van Afgevaardigden stemde daarmee in met het gebruik van geweld. De resolutie moet niet gezien worden als een formele oorlogsverklaring, maar als het stadium daarvoor. De president is nu gemachtigd een militair antwoord te geven op de terreurdaden. Voorafgaand daaraan zal hij de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten raadplegen.