Reactie spelletjesfabrikanten op ramp

Microsoft maakte vrijdag bekend beelden van de torens van het World Trade Center in New York te zullen verwijderen uit Flight Simulator 2002. De aanpassing zou geen gevolgen hebben voor de release, die op 18 oktober gepland staat.

Onmiddellijk na de aanslagen dinsdag werd de aandacht op vliegsimulatorspellen als Flight Simulator gevestigd. De nabootsing van de werkelijkheid in dergelijke spellen is zo realistisch dat de daders ze gebruikt zouden kunnen hebben om te oefenen voor de aanslag, zo zeiden deskundigen. Inmiddels is volges de FBI gebleken dat de daders 'echte' vliegopleidingen hebben gevolgd.

Ook andere spelmakers hebben, in navolging van de tv- en filmindustrie, gereageerd op de aanslagen. Uitgever Electronic Arts schrapte dinsdag al het online samenzweringsspel Majestic, omdat enkele spelelementen op dit moment 'ongepast' zouden kunnen zijn.

Arush Entertainment heroverweegt 'Duke Nukem: Project Manhattan', een online spel waarin spelkarakter Duke Nukem zich in de strijd tegen mutanten een weg door New York schiet. Het spel stond voor later dit jaar op de agenda. Arush heeft een aantal 'hoogtepunten' van het spel van zijn site verwijderd omdat die afbeeldingen van het World Trade Center bevatten.