Hackers willen wraak nemen

Een groep van zo'n 60 hackers, die zich 'computerbeveiligingsliefhebbers' noemen, heeft zich verenigd om cyberaanvallen uit te voeren op Palestijnse en Afghaanse sites. "Met ingang van 11 september hebben wij ons verenigd om terug te vechten en te laten zien dat wij dit niet meer zullen tolereren", zo schrijft de groep in een donderdag uitgebrachte oproep aan andere hackers.

De verklaring is uitgebracht door The Rev, een hacker die in februari een deel van de New York Times-site ontsierde, en een groep genaamd The Dispatchers. Volgens The Rev zijn de afgelopen dagen al meerdere Palestijnse sites, waaronder die van internetproviders, platgelegd. Nu zouden Afghaanse sites aan de beurt zijn. Overigens heeft het in Afghanistan heersende Taliban-bewind eind augustus internetgebruik verboden.

De plannen zijn niet in goede aarde gevallen bij de Duitse hackersgroepering Chaos Computer Club (CCC). Onmiddellijk nadat CCC van de oproep op de hoogte raakte, bracht de groep een verklaring uit waarin de plannen scherp werden veroordeeld.

De CCC vraagt het publiek deze en soortgelijke oproepen te negeren. "Wij zijn een vereniging van hackers in het hele melkwegstelsel en kunnen ons eenvoudig niet voorstellen om de wereld op dit moment in goed en slecht te verdelen, en daarbij nota bene religie als criterium voor een dergelijke tweedeling te gebruiken."

Woordvoerder Andy Muller-Maguhn zegt in de verklaring dat juist nu internet nodig is om bij te dragen aan internationaal begrip. "In een gespannen situatie als deze is het onacceptabel om communicatiemiddelen af te snijden", aldus de woordvoerder.

De CCC verwijst naar een uit 1999 stammende verklaring van verschillende hackersgroeperingen waarin het voeren van een cyberoorlog wordt veroordeeld. Naast CCC ondertekenden onder meer Cult of the Dead Cow, 2600 en enkele leden uit de Nederlandse hackersgemeenschap de verklaring.

Aan hacker Fluffi Bunni was de oproep in ieder geval niet besteed. Fluffi Bunni kraakte vrijdag een Domain Name Server van op het Britse NetNames. De homepages van duizenden Britse sites, die hun domein bij NetNames hadden geregistreerd, werden doorgeleid naar een pagina waarop Fluffi Bunni de Jihad uitroept.

"Als je het internet weer wilt zien, geef ons dan Osama Bin Laden en vijf miljoen dollar", aldus Fluffi Bunni op de pagina. Na ongeveer een uur was NetNames er in geslaagd alle pagina's weer te herstellen.