Haatoproep Islamitische omroep vergissing

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een per ongeluk uitgezonden haatoproep van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), gisteren kort na de drie minuten stilte voor de slachtoffers in de Verenigde Staten, heeft premier Wim Kok diep geschokt. Alle ongelovigen moeten branden in de hel, luidde de boodschap, waarvoor overigens vrijwel onmiddellijk excuses werd aangeboden.

Het koran citaat dat getoond werd meldde o.a "Zeg tegen hen die ongelovig zijn: jullie zullen overwonnen worden en in de hel verzameld. Dat is pas een slechte rustplaats", en "Zij die ongelovig zijn: hun bezittingen en hun kinderen zullen hun bij Allah volstrekt niet baten. Zij zijn brandstof voor het vuur."

Volgens de premier heeft de omroep een "zeer ernstige fout" gemaakt. Hij riep gisteren na afloop van de ministerraad juist op tot verzoening en begrip. "De islamitische organisaties in Nederland hebben duidelijk hun afschuw over deze aanslagen laten blijken. Zij hebben een bijdrage geleverd aan het handhaven van een klimaat van verdraagzaamheid. Het is jammer dat er een aantal extreme reacties op de aanslagen is geweest, maar dit is bij uitstek ook het moment om vooral niet te generaliseren."

Directeur Frank William van de Nederlandse Moslim Omroep gaf gisteren meteen toe dat zijn omroep een 'vreselijke fout' heeft gemaakt. "Dit had niet mogen gebeuren. Dat was zeer onzorgvuldig van ons." Volgens William is in alle hectiek die na de aanslagen in Amerika ook bij de islamitische omroep ontstond, niet goed gelet op de uitzending van gisteren, een herhaling.

"Sinds drie jaar is de NMO bezig de koran te visualiseren", gaf William een reconstructie. Daarbij volgen we de verzen. Afgelopen zondag was dit vers aan de beurt. Daarna vond er in Amerika een vreselijke ramp plaats en zijn we daar net als andere omroepen op gedoken. In die roes is het ons helemaal ontgaan dat in de herhaling van de uitzending van zondag dit vers nog zat."

William werd er tijdens de uitzending nog op geattendeerd door een telefoontje van een kijker. "Ik ben meteen naar het uitzendcentrum gegaan en heb ervoor gezorgd dat er een excuusboodschap werd uitgezonden. Vervolgens heb ik mijn collega's bij elkaar geroepen en het draaiboek aangepast, zodat iets dergelijks nooit meer kan gebeuren." Tijdens dat overleg stond volgens William de telefoon roodgloeiend in het pand van de NMO in Hilversum. "De meeste telefoontjes waren dreigend. Dat ging zelfs tot het opblazen van het gebouw en het vermoorden van de directeur."

Desondanks heeft de NMO nog geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. "De komende dagen hopen we duidelijk te maken dat het ons echt vreselijk spijt. In de uitzending van zondag komen we hier zeker nog op terug."