Nederlandse bedrijven steunen slachtoffers VS

Nederlandse bedrijven met grote belangen in de Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen hulpacties op touw gezet voor de slachtoffers van de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag. Onder andere Ahold, Heineken en Unilever doen mee aan deze acties.

Ahold heeft het American Heroes Fund opgericht. Klanten en medewerkers van de 1300 winkels aan de oostkust kunnen daarin geld storten. Ahold verdubbelt het bedrag tot maximaal 1 miljoen dollar.

Verder hebben Aholds dochterbedrijven Stop & Shop en Giant vrachtwagens met levensmiddelen en medicamenten naar het rampgebied in New York gestuurd. Die vertegenwoordigen volgens een woordvoerder van Ahold een waarde van enkele miljoenen dollars. De goederen worden geleverd aan het Rode Kruis.

Unilever maakte vrijdag bekend 2 miljoen dollar te schenken, vooral aan kinderen van overleden slachtoffers. Heineken heeft gratis bier geleverd aan reddingswerkers. Werknemers van het bedrijf geven bloed en kleding. Ook zal Heineken geld geven. "Bij grote inzamelacties zullen we niet ontbreken", aldus een woordvoerster. Ook de financiële instellingen ING, ABN Amro en Aegon dragen hun steentje bij.

Het bedrag aan donaties van Amerikaanse bedrijven was vrijdag opgelopen tot meer dan 100 miljoen dollar. De grootste bedragen kwamen van de effectenbank Morgan Stanley Dean Witter, die de belangrijkste huurder was in het verwoeste World Trade Center, olieconcern Exxon Mobil, het conglomeraat General Electric en farmaciebedrijf Merck.