US Open finale mannen bekend

De twintigjarige Lleyton Hewitt is voor het eerst in zijn tennisloopbaan de finale van een grandslamtoernooi binnengestapt. De Australiër veegde zaterdag in New York in de halve finale van de US Open de Rus Jevgeni Kafelnikov van de mat: 6-1 6-2 6-1.

In de eindstrijd ontmoet Hewitt de Amerikaan Pete Sampras, die de Russische titelverdediger Marat Safin in drie sets (6-3 7-6 6-3) versloeg.

De eerste halve finale was ontluisterend om te zien. Kafelnikov, die eerder de als eerste geplaatste Braziliaan Gustavo Kuerten van de baan sloeg, kon geen enkel moment inponeren. Kafelnikov gaf zijn eerste game direct af, ondanks met 40-0 te hebben voorgestaan. Na die tegenvaller lukte de Rus niets meer. De partij duurde 83 minuten. Op zijn vierde matchpunt maakte Hewitt de partij af.

Ook in de tweede halve eindstrijd, een herhaling van de finale van vorig jaar, was de spanning ver te zoeken. Pete Sampras had alleen in de tweede set veel moeite met titelverdediger Safin. De als tiende geplaatste Amerikaan won de eerste set met 6-3, vervolgens moest in de tweede de tiebreak de beslissing brengen. Die ging met 7-5 naar Sampras. In de derde set was Sampras weer met 6-3 de sterkste.