10 jaar cel voor bendelid uit Egmond

De 24-jarige R.Z. uit Egmond aan Zee is dinsdag door de rechtbank in Alkmaar tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld na een eis van 14 jaar. De rechtbank acht de man schuldig aan een serie gewapende overvallen in de regio Noord-Holland Noord en in Harlingen. De misdrijven werden tussen februari 1998 en juli 1999 gepleegd.

Bij de overvallen werd geweld niet geschuwd. Slachtoffers werden geboeid en geschopt. Ook is meerdere malen geschoten, zo kreeg een schoonzoon van een moteleigenaar uit Heiloo bij een overval twee kogels om zijn oren. Niemand raakte daarbij gewond. Officier van justitie S. de Haas sprak eerder van "weerzinwekkende en zeer bedreigende overvallen."

Behalve voor de overvallen is Z. ook veroordeeld voor een aantal inbraken en ramkraken, onder andere op een filiaal van de ABN Amro. Bij een ramkraak op een pakhuis van een interieurbedrijf werd ruim 120.000 gulden buitgemaakt. Z. heeft volgens het Openbaar Ministerie tot een grotere bende behoord (door justitie de ''Tortuurbende'' genoemd), waarvan justitie inmiddels een aantal leden in verband heeft gebracht met de moord op de Bergense restauranthouder Willem Wijker.

Volgens het OM bestond de totale Tortuurbende uit zo'n 40 tot 60 mensen afkomstig uit Egmond en wijde omgeving. De hoofdverdachten komen volgende maand voor de rechter.