Jongen (19) in cel vermoord door racist

De ouders van een 19-jarige Brits-Aziatische jongen eisen een openbaar onderzoek naar de dood van hun zoon in een politiecel. De jongen werd vermoord door zijn celgenoot, een psychopatische racist. Dat heeft de Britse krant The Times dinsdag gemeld.

De ouders van de 19-jarige Zahid Mubarek stapten maandag naar de rechter om dat onderzoek af te dwingen. De advocaten van de familie Mubarek zeggen dat een openbaar onderzoek mogelijk kan bewijzen dat de bewakers van de gevangenis ,,ernstige nalatigheid'' kan worden verweten.

De Britse Aziaat werd drie maanden opgesloten in een gevangenis in West-Londen met Robert Stewart, kort nadat een gevangenisbewaarder had opgemerkt dat Stewart ,,erg gevaarlijk'' was. De man was veroordeeld voor enkele racistische publicaties. Mubarek overleed nadat hij verschillende keren met een tafelpoot was geslagen.

Op de muur van de cel was een Ku Klux Klan-teken gemaakt. Bovendien vond men een racistische brief in de cel, net voor de moord op Mubarek. De gevangenisinstelling wil niets weten van een openbaar onderzoek en de instelling van een commissie voor raciale gelijkheid die onderzoek doet naar racisme in het gevangenissysteem.