KNVB schrapt nu al oefenduel

Nu het Nederlands elftal niet naar het WK gaat, staat ook het geplande oefenprogramma voor 2002 op de tocht. Oranje zou op 17 april in eigen land spelen tegen Brazilië, maar die wedstrijd gaat niet door vanwege de hoge kosten en de verwachte lage opbrengst.

Ook worden de duels met Spanje en Frankrijk heroverwogen. Zeker is volgens Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, dat alleen de oefenwedstrijd tegen Engeland op 13 februari doorgaat. Drie weken geleden speelde Oranje in Londen tegen de Engelsen. De terugwedstrijd ligt vast en ook coach Louis van Gaal heeft er geen probleem mee.

De KNVB weet dat de belangstelling voor Oranje drastisch terugloopt nu de kwalificatie is mislukt. Uit vrees voor een enorme schadepost worden daarom de oefenduels herzien. Over de wedstrijden tegen Spanje (27 maart) en Frankrijk (speeldatum nog onbekend) zegt Kesler: ,,We zijn daarover in gesprek met Van Gaal, alleen willen we hem daar nu nog niet mee lastigvallen. Een mogelijkheid is de wedstrijden om te zetten in uitwedstrijden. Je moet er rekening mee houden dat de stadions niet vol zitten en wij voor het verlies opdraaien.''

Dat geldt ook voor het duel met Brazilië. Over die wedstrijd bestaat veel onduidelijkheid. Achter de schermen zijn al harde woorden gevallen over de partij. Beide landen hebben Nike als sponsor, dat eerder al onderlinge oefenduels regelde. De KNVB wil het ,,hoge prijskaartje'' niet betalen, vooral ook omdat de verwachting is dat er te weinig mensen komen kijken. Kesler beweert dat de wedstrijd nog niet eens vaststond.