Filmregisseurs zwichten voor Pentagon

Regisseurs in Hollywood hebben het verhaal van een film gewijzigd of zelfs de geschiedenis geweld aangedaan om het imago van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, niet te schaden. In ruil daarvoor kregen zij de beschikking over dure militaire uitrusting of konden zij opnames maken op doorgaans ontoegankelijk militair terrein. De filmmaatschappijen bespaarden zo miljoenen guldens.

Dat blijkt volgens de Britse krant The Guardian uit onlangs vrijgegeven documenten van de Amerikaanse strijdkrachten. In veel films kregen Amerikaanse militairen door ingrijpen van het leger een heldhaftiger rol toebedeeld dan het oorspronkelijke scenario aangaf. Als het Pentagon zijn zin niet kreeg, kregen filmmaatschappijen geen hulp.

Toen Top Gun, met Tom Cruise in de hoofdrol, werd gemaakt, waren de Amerikaanse strijdkrachten met een wervingscampagne begonnen. Het Pentagon stelde de filmmakers faciliteiten ter beschikking, toen de rol die door Kelly McGillis werd gespeeld, was gewijzigd. Zij werd een vrouw die niet bij de strijdkrachten werkte, omdat relaties tussen officieren en andere legermedewerkers in de Amerikaanse strijdkrachten verboden zijn.

Forrest Gump
Andere films moesten het zonder hulp van het Pentagon stellen. Zo was het ministerie erg ontevreden over de film Forrest Gump, waarin Tom Hanks de hoofdrol heeft. Het verhaal zou volgens een intern memo de indruk wekken dat de strijdkrachten in de jaren zestig werden bemand door naïeve of intellectueel minder begaafde figuren. "Deze indruk is niet nauwkeurig. Het leger heeft er geen baat bij'', valt in het memo te lezen.

Urineren
Ook GI Jane, een film uit 1997 met Demi Moore in de hoofdrol, kreeg geen steun van de Amerikaanse strijdkrachten. In het scenario stond aanvankelijk een scène waarin een marineman er duidelijk moeite mee had in een schutterputje in het bijzijn van een vrouw te urineren. Na een klacht van het leger veranderde regisseur Ridley Scott het verhaal. Hoewel Scott ook op andere punten aan het Pentagon toegaf, bleef de film voor de militaire leiding onaanvaardbaar.

Tot de films die verder op steun van het Pentagon konden rekenen, behoren The longest day, over de invasie in 1944 in Normandië, en Patton, over de legendarische Amerikaanse generaal.