Streep door het Spaarloon

Ryser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kabinet wil dat meer mensen gaan werken om personeelstekorten op te lossen en de AOW betaalbaar te houden

Een aantal populaire aftrekposten en regelingen moeten in de toekomst mogelijk verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe fiscale prikkels die mensen aan het werk moeten krijgen. Dit stelt staatssecretaris Bos van Financiën in een verkennende notitie. Zo zouden onder meer de Zalm-snip, de spaarloonregeling en de basislijfrente-aftrek het veld moeten ruimen. Bos heeft berekend dat vier tot dertien miljard gulden kan worden verdiend door een streep te halen door talloze bestaande regelingen en aftrekposten.
Het verdiende geld moet worden gebruikt voor nieuwe regelingen die laaggeschoolden, ouderen, gehandicapten en niet-werkende partners aan het werk moeten krijgen. Bos meent dat dit alleen een positieve uitwerking kan hebben op de werkgelegenheid. Het kabinet wil dat meer mensen gaan werken om personeelstekorten op te lossen en de AOW betaalbaar te houden.
Naast de lijfrente-aftrek, de Zalm-snip en de populaire spaarloonregeling, moeten ook de fietsaftrek en de reisaftrek het veld gaan ruimen. De btw en de ecotax voor gezinnen moet verder worden verhoogd. Door tariefsverlaging blijven de gevolgen voor inkomens beperkt, berekent Bos, die overigens nog niet met concrete voorstellen is gekomen. Het volgende kabinet moet daarover beslissen.