Mensheid wordt gevaarlijk dik

DuchessX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De moderne mens wordt te dik en corpulentie wordt in de toekomst de voornaamste oorzaak voor hart- en vaatziekten. Wereldwijd zijn meer dan 300 miljoen mensen aan de zwaarwichtige kant. Oorzaak: de toenemende verstedelijking, een onregelmatige, jachtige levensstijl en onevenwichtige of verkeerde eetgewoonten. Deze waarschuwing gaat uit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereld Hart Federatie, ter gelegenheid van ’Wereld Hart Dag’ op 30 augustus.

’corpulentie-epidemie’

Het is een algemene misvatting dat Amerikanen met hun hamburger- en hotdog cultuur aanmerkelijk corpulenter zijn dan ’gezond etende’ Europeanen. Daar klopt niets van , zegt Antonio Bayes de Luna van de Wereld Hart Federatie. „De gemiddelde Oost- Duitser is zwaarlijviger dan de doorsnee Amerikaan en in de rest van Europa, vooral in Engeland, gaat het ook de verkeerde kant op,” aldus deze hartspecialist.

Erger nog, de ’corpulentie-epidemie’ verbreidt zich zelfs in derdewereldlanden. In de Zuid-Afrikaanse Kaapprovincie is 40 procent van de vrouwelijke bevolking veel te dik en hetzelfde geldt voor landen als Saoedi-Arabië, Koeweit en de Emiraten.

In Europa zijn van 15 tot 20% van de mannen te zwaar en 15 tot 25 procent van de vrouwen. Dat is een toename van gemiddeld 25 procent over de laatste tien jaar. De gevolgen blijven niet uit : een te hoge bloeddruk of cholesterolgehalte, suikerziekte, meer hartklachten, meer kans op beroerte.