BelgiŽ pakt Nederlandse op bij racistische vechtpartij

Een Nederlandse vrouw is zaterdagnacht in het Belgische plaatsje Diksmuide samen met zeventien Belgen opgepakt. Zij vielen een Italiaan van Egyptische afkomst aan die zo zwaar gewond werd dat hij naar het ziekenhuis moest worden gebracht.

Volgens persofficier Van Helder van de politie van Diksmuide ging het om een racistische vechtpartij. ,,De man werd zonder reden aangevallen,'' zei hij zondag.

De achttien opgepakten worden verdacht van het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen. Meer details zoals de identiteit van de vrouw wilde de persofficier voorlopig niet kwijt. ,,De ondervragingen zijn nog in volle gang.''

IJzerbedevaart en extreemrechts

Diksmuide staat dit weekeinde weer in het teken van de zogenoemde IJzerbedevaart, de jaarlijkse herdenking van de Vlaamse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De bijeenkomst, waar het Vlaams nationalisme hoogtij viert, trekt ook veel belangstelling van extreemrechts zoals het Vlaams Blok en duistere buitenlandse clubjes.

Onduidelijk is of de groep die de Italiaan aanviel, van rechtse signatuur is. ,,Ze waren gekleed als skinheads maar onbekend is of ze rechtse sympathieŽn hebben'', aldus Van Helder.

Steeds minder Vlamingen trekken naar de IJzerbedevaart. Volgens de woordvoerder zijn er dit jaar zo'n 4000 komen opdagen. Vorig jaar telde de politie nog 8000 tot 10.000 belangstellenden. Het organiserende IJzerbedevaartcomitť hield het nog op 15.000 tot 22.000.

Vlaams minister Van Grembergen (Binnenlandse Aangelegenheden) wil de IJzertoren, samen met de van de toenmalige loopgravenoorlog bekende IJzervlakte, laten uitroepen tot werelderfgoed door Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties.