Bush haalt fel uit naar Palestijnen

De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag in ongewoon harde bewoordingen de Palestijnen ervan beschuldigd dat ze het doorbreken van de impasse in het vredesoverleg tegenwerken.

De Palestijnse president Arafat zou -als hij meer zijn best deed- het bloedvergieten een halt toe kunnen roepen, aldus Bush. ,,Als de Palestijnen geïnteresseerd zijn in een dialoog dan wil ik er bij president Arafat op aandringen zich 100 procent in te zetten tegen de terroristische activiteiten. Ik geloof dat hij er meer aan kan doen'', zei Bush tijdens zijn vakantie in Texas. ,,De Israëliërs zullen niet onderhandelen onder druk van terroristische dreiging, zo simpel is het.''

Bush riep tegelijkertijd Jeruzalem op zich terughoudend op te stellen maar repte niet over de Israëlische operatie in Hebron in de nacht van donderdag op vrijdag. Militairen drongen een Palestijnse wijk binnen en verwoesten daar twee huizen.

Anti-Israëlische aanvallen

Het radicale Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (FDLP) zegt in de nacht van vrijdag op zaterdag een anti-Israëlische aanval te hebben gepleegd. Daarbij zouden ook doden zijn gevallen.

Doelwit van de aanval was een positie van het Israëlische leger, niet ver van een joodse nederzetting in het zuiden van de Gazastrook. Er zouden militairen en kolonisten om het leven zijn gekomen. Aantallen zijn niet genoemd in de verklaring van het FDLP. Eerder meldden Palestijnse veiligheidsbronnen dat het Israëlische leger na een Palestijnse aanval het zuiden van de Gazastrook van de buitenwereld heeft afgesloten. Het leger houdt met helikopters vanuit de lucht een oogje in het zeil.