'Vrijgezelle mannen sterven eerder'

Alleenstaande mannen van middelbare leeftijd hebben een grotere kans om voortijdig te overlijden dan hun getrouwde leeftijdgenoten. Ook vallen ze vaker ten prooi aan ziektes zoals diabetes en reuma. Dat meldt vrijdag de Britse krant The Telegraph.

De cijfers zijn bekendgemaakt door het Britse bureau voor statistiek. In de studie zijn de gegevens bekeken van 250.000 mannen over de afgelopen dertig jaar.

Het bureau becijferde dat alleenstaande mannen boven de 45 jaar 23 procent meer kans hebben om eerder te overlijden dan getrouwde mannen. Gescheiden mannen lopen 31 procent meer kans om binnen tien jaar na de scheiding te overlijden. Voor weduwnaars lag dat risico op 20 procent.

Volgens onderzoekster Angela Donkin van het Britse bureau voor statistiek is een en ander mede te verklaren door slechtere omstandigheden waarin vrijgezellen verkeren, zoals een lagere sociale klasse, economische inactiviteit en het wonen in een buitenwijk.

,,Getrouwd zijn heeft daadwerkelijk positieve gevolgen voor de gezondheid doordat er meer financiële en materiële mogelijkheden zijn en doordat mensen een gezonder leefpatroon hebben'', aldus Donkin. Ook telt mee dat getrouwde mensen emotionele en lichamelijke verzorging van hun partner krijgen, vooral als ze ziek zijn. Zij hebben altijd een schouder om op uit te huilen.

Donkin noemde de cijfers erg belangrijk, omdat steeds meer mensen alleen leven. Vorig jaar bestond 28,5 procent van de huishoudens uit een persoon, tegen 27 procent in 1991 en 18 procent in 1971. In 2021 leven naar schatting 8,5 miljoen mensen in Groot-Brittannië alleen.