Kranten willen geld voor online nieuws

Krantenuitgevers De Telegraaf en PCM onderzoeken de mogelijkheid om geld te vragen voor nieuws op internet. Dit meldt NRC Handelsblad (PCM) vandaag. Internetdeskundigen achten de kans op succes klein.

Volgens bestuurder Arp van De Telegraaf zijn er kansen voor betaald online nieuws. "Het is tenslotte heel plezierige informatie die we leveren, vooral voor mensen die de website vanuit het buitenland bezoeken". Arp voegt daaraan toe dat De Telegraaf niet de enige wil zijn die betaald nieuws aanbiedt. Ook bestuurder B. Knapen van PCM geeft toe hiermee bezig te zijn. "Iedereen zoekt naar mogelijkheden om een vergoeding te vragen".

De enige krantensite die geld vraagt voor algemeen nieuws is vooralsnog de Wall Street Journal. Overigens verdient de site weinig met de verkoop. Onlangs ontsloeg de Wall Street Journal nog een aanzienlijk deel van zijn redactie.

Deskundigen zijn niet positief over de kansen van betaald online nieuws. Volgens directeur J. Kivit van onderzoeksbureau Multiscope is het verkopen van nieuws een probleem wanneer hetzelfde nieuws elders gratis te krijgen is. "Een vergoeding vragen kan alleen als je heel specifieke informatie hebt voor een specifieke doelgroep, zoals artsen".