Bush zegt ABM-verdrag eenzijdig op

President Bush van de Verenigde Staten maakte donderdag bekend dat zijn land het antiraketverdrag uit 1972 eenzijdig zal opzeggen. Een termijn werd niet genoemd, maar Bush benadrukte dat Amerika daarvoor een geschikt moment afwacht.

Bush zegt dat het ABM-verdrag (anti-ballistic missile) de Verenigde Staten belemmert bij het handhaven van de vrede, omdat het strijdig is met de ontwikkeling van het nieuwe Amerikaanse antiraketschild. Hij zei ook dat hij dit had duidelijk gemaakt aan de Russische president Poetin.

"Wij zeggen het ABM-verdrag op wanneer het Amerika het best uitkomt", aldus Bush. "Ik heb geen termijn in gedachten." Hij voegde daaraan toe dat hij over de kwestie nauw contact zal onderhouden de Europese bondgenoten en Poetin.

Regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat er knopen moeten worden doorgehakt voordat Poetin in november Bush zal ontmoeten op zijn ranch in Texas. Het verdrag vereist echter dat de partijen zes maanden voor de opzegging dit kenbaar moeten maken.

Eerder deze maand slaagden de Verenigde Staten er niet in Rusland ervan te overtuigen het antiraketverdrag uit 1972 in de prullenbak te deponeren. Poetin benadrukte onlangs nog eens het nut van het ABM-verdrag.