Hotmail via SMS

Voor het einde van het jaar kunnen Hotmail-gebruikers in Nederland e-mailberichten ontvangen en versturen via SMS op de mobiele telefoon. Microsoft, eigenaar van Hotmail, is in samenwerking met onder meer het IT-bedrijf CMG een proefproject begonnen in Zwitserland en Denemarken.

Ook in Nederland zijn er inmiddels contacten met diverse telecomaanbieders, aldus een woordvoerder van MIGway donderdag. Deze recent opgerichte gezamenlijke onderneming van het Nederlandse CMG en het Deense telefoniebedrijf TDC maakt de techniek mogelijk.

SMS-berichten zijn korte tekstberichten van maximaal 160 tekens. Langere e-mails zullen daarom in verschillende berichten op de telefoon komen, aldus de zegsman. "Maar er kan bijvoorbeeld ook voor worden gekozen alleen de eerste regels te krijgen".

'Basisprijs'
Voor e-mail via de gsm zal moeten worden betaald, in tegenstelling tot de gratis e-maildienst Hotmail. De kosten per bericht hangen van de telecomaanbieders af, maar de woordvoerder verwacht een 'basisprijs'. "Voor een gulden per bericht zullen mensen niet instappen. SMS-berichten kosten nu gemiddeld twee kwartjes".

De intiatiefnemers hopen dat door het project mobiel computeren zal aanslaan. Hotmail heeft in Europa alleen al 20 miljoen gebruikers.

WAP
Internet via de mobiele telefoon is niet nieuw. Via WAP (Wireless Application Protocol) is dit al mogelijk, maar deze techniek wil in Europa maar niet aanslaan. Het is volgens veel gebruikers traag en duur. Het ’simpele’ SMS is in Europa daarentegen ongekend populair.