Parachutist blijft hangen aan Vrijheidsbeeld

Een zweeftocht per parachute boven de haven van New York kwam donderdag tot een abrupt einde toen het doek aan de toorts van het Vrijheidsbeeld bleef hangen. De springer, die een protestactie voerde tegen het gebruik van landmijnen, werd door de politie bevrijd en vervolgens gearresteerd.

De 41-jarige stuntman maakte gebruik van een propellor om met zijn parachute het havengebied te doorkruisen. Verstrikt in het Vrijheidsbeeld moest hij ruim een half uur op 90 meter hoogte blijven hangen voor een politiehelikopter erin slaagde hem te bevrijden. Hij liep geen verwondingen op.

Geliefd protestobject

Het Vrijheidsbeeld wordt vaker gebruikt om aandacht te trekken voor politieke thema's. Vorig jaar hingen Puertoricaanse actievoerders hun vlag aan het hoofd van het beeld om te protesteren tegen Amerikaanse militaire oefeningen op hun eiland. In 1990 klom een aanhanger van de Indiaanse activist Leonard Peltier per touw langs het beeld naar beneden.

Vier jaar eerder, in een van de meest befaamde stunts, sprong een Australiër met een parachute van de fakkel naar beneden. Hij had geen politiek doel, verklaarde hij na zijn veilige landing: "Ik kon mezelf gewoon niet bedwingen."