Tara Singh Varma-prijs verdwijnt

De Tara Singh Varma-prijs voor verdiensten ten bate van vrouwelijke migranten krijgt een andere naam. Minister Van Boxtel voor Grotesteden- en integratiebeleid, die de prijs eerder dit jaar instelde, maakte dat dinsdag bekend.

Tara Singh Varma nam in mei afscheid van de Tweede Kamer omdat ze volgens eigen zeggen terminaal ziek was en niet lang meer te leven had. Eind juli werd bekend dat zij haar ziekte had verzonnen. Ze zou psychisch ziek zijn en zich de dodelijke ziekte hebben ingebeeld.

Toen eerder dit jaar nog algemeen werd geloofd dat Singh Varma stervende was, stelde minister Van Boxtel de prijs in voor personen of instellingen die zich inzetten voor verbetering van de positie van allochtone vrouwen. Singh Varma heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor verbetering van de positie van allochtonen, en in het bijzonder van allochtone vrouwen.

Van Boxtel vindt het beter de prijs los te koppelen van de persoon Singh Varma, na alle commotie die is onstaan. GroenLinks heeft begrip voor de beslissing van Van Boxtel. "We hadden het wel verwacht", zei een woordvoerder.