Rapper 2Pac krijgt herdenkingscentrum

(anoniem) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De in september 1996 overleden Amerikaanse rapper Tupac Shakur, beter bekend als 2Pac, krijgt een herdenkingscentrum in de plaats Stone Mountain in de Amerikaanse staat Georgia. De website www.mtv.com meldt dat de eerste werkzaamheden dit weekeinde zijn begonnen. In maart 2003 moet het centrum open gaan voor het publiek.

Tupac Shakur, wiens familie lange tijd in Stone Mountain woonde, werd bijna vijf jaar geleden neergeschoten in Las Vegas. Hij was het meest prominente slachtoffer in een periode die bol stond van de haat tussen rappers van de west- en die van de oostkust. In '97 was Shakurs grote eastcoast-rivaal Notorious B.I.G, echte naam Cristopher Wallace, een ander prominent slachtoffer.

Gangsta Rap
Bij leven was 2Pac een van de populairste rap-artiesten. Van albums als 'All eyez on Me' en 'Me against the World' werden over de hele wereld miljoenen exemplaren verkocht. Hij vierde ook successen als acteur. Na zijn dood verhevigde de discussie over gangsta rap in de Verenigde Staten. Dit rapgenre zou gebruik van geweld en drugs ophemelen. Ook de openlijke toespelingen op seksuele handelingen riepen kritiek op uit onder meer christelijke kring.

Tupac Shakur was een controversieel persoon met zijn met geweld en obsceniteiten doorspekte rapteksten. Geweld speelde ook een grote rol in het echte leven van de rapper. Zo zat hij in de jaren '90 zeker drie keer in de gevangenis, onder meer wegens aanranding van een vrouwelijke fan.

De gewelddadige dood van 2Pac betekende een impuls voor zijn toch al grote populariteit. Platenmaatschappijen en nabestaanden verdienden miljoenen guldens met 'nieuwe' cd's van de overleden rapper.

Het Tupac Amaru Center voor de kunsten krijgt een ruimte voor optredens van artiesten en een kunst-tentoonstelling. Aan de muren komen kunstwerken te hangen die door fans zijn opgestuurd aan Afeni Shakur, de moeder van 2Pac.