Neonazi's niet welkom op gabberfeest

DJ-Jumbo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Organisator ID&T van het hardcore-evenement Thunderdome wil af van bezoekers die extreem-rechtse ideeën propageren. In de flyer voor het feest en op de internetsite www.thunderdome.com staat dat bezoekers die toch aanstootgevende kleding dragen, op 25 augustus niet in de Heineken Music Hall in Amsterdam worden toegelaten.

Hardcore is een extreem harde house-variant die begin jaren negentig een grote aanhang had. De Thunderdome-feesten, cd's, T-shirts en andere artikelen leverden ID&T miljoenenwinsten op. Tienduizenden jongeren maakten deel uit van de zogenoemde gabberscene. Na een populariteitsdip lijkt hardcore nu weer bij het publiek aan te slaan. De komende Thunderdome-editie is al uitverkocht en de cd-verkoop laat ook weer stijgende cijfers zien.

De hardcore-liefhebbers hebben al jaren een negatief imago, gevoed door hun voorliefde voor nationalistische symbolen en kaalgeschoren hoofden. Bij een hardcorefeest in de openlucht werden onlangs 250 van de 6000 bezoekers geweigerd. Volgens de woordvoerder van ID&T is de groep extreem-rechtse hardcoreliefhebbers echter klein.

Nazi-symbolen

Tot nu toe werden jongeren met nazi-symbolen op hun kleding ook al de deur gewezen, maar het is de eerste keer dat ID&T zo duidelijk afstand neemt van deze ongewenste bezoekers. Zowel in de flyer als op de website van Thunderdome staat naast waarschuwende teksten ook afbeeldingen van een poppetje dat een swastika in een vuilnisbak gooit.

"Het gaat ons om het feest en de muziek. Thunderdome is niet bedoeld voor politiek, en al helemaal niet voor dit soort uitingen", verklaart de woordvoerder. "We kiezen ervoor om de verantwoordelijkheid te nemen naar ons publiek toe. We willen geen gelegenheid creëren voor die mensen om hun ideeën te uiten."