Rechter schort executie jonge Texaan op

Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft woensdagavond de executie van een 25-jarige zwarte man op het nippertje opgeschort. Napoleon Beazley zou 3 uur later een dodelijke injectie krijgen wegens de moord op de vader van een rechter toen hij 17 was. Deze jonge leeftijd is ook de reden dat hij uitstel heeft gekregen.

Zijn advocaten hadden om uitstel gevraagd omdat Beazley minderjarig was toen hij zijn misdaad pleegde. Omdat 3 rechters de zoon van het slachtoffer kennen - hij is ook rechter - onthielden ze zich van stemming. Drie anderen waren voor en 3 waren tegen. Het komt niet vaak voor dat een Texaanse rechter een executie opschort.

De geplande executie van Beazley heeft internationaal tot een storm van kritiek geleid. Verscheidene organisaties, waaronder Amnesty International, drongen er bij de staat Texas op aan de terechtstelling niet door te laten gaan.

Het Europees parlement vroeg de Amerikaanse staat Texas woensdag om uitstel. Volgens parlementsvoorzitter Nicole Fontaine zouden de VS de doodstraf moeten afschaffen omdat de bezwaren daartegen internationaal steeds groter worden. Ze zegt de indruk te hebben dat in steeds meer Amerikaanse staten stemmen opgaan dat de overheid niet het recht heeft om te doden.

Beazley was 17 toen hij de auto stal van de 63-jarige vader van een rechter. Daarbij schoot hij de man dood. De jury die de jonge zwarte man tot de doodstraf veroordeelde, bestond enkel uit blanken.